Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčba bolesti zad

 

gray_111_-_vertebral_column-coloured.pngNěkteří pacienti se často mylně domnívají, že jejich bolest je nevyléčitelná.

Nedostatečně léčená nebo neléčená bolest negativně ovlivňuje život nemocného i všech jeho blízkých, ničí partnerské vztahy, omezuje životní aktivity.

 

Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších druhů bolestivých obtíží. Mohou se vyskytovat v každém věku, ale zpravidla přicházejí v časné dospělosti. Jsou jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti.

Bolesti mohou být způsobeny poškozením páteře, podpůrného svalstva (tzv. hluboký stabilizační systém) nebo svalových úponů v okolí páteře. Může se však projevit pouze funkční porucha, bez poškození daných struktur. Samostatnou oblastí je vyzařování bolesti do oblasti zad od chorob vnitřních orgánů.

 

Osteoporóza je progresivní systémové onemocnění skeletucharakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně s následným zvýšením fragility kostí a tendencí ke zlomeninám. Dle WHO je osteoporóza hodnocena jako snížení kostní denzity pod -2,5 SD ve srovnání s mladými jedinci. Kostní hmota narůstá zhruba do věku 25 až 30 let, pak následuje různě dlouhé období stabilizace, po kterém nastává pokles. U žen se startuje pokles nejvíce po menopauze a asi u 20% vede k rozvoji osteoporózy. Protektivně při osteoporóze působí sexuální hormony a růstový hormon, adekvátní přísun vápníku, vitaminu D, pohybová aktivita.

Osteoporóza - urychlení úbytku kostní tkáně způsobuje pokles hormonálních hladin, nedostatek minerálů a vitaminů, nehybnost a nízká pohybová aktivita, poruchy vstřebávání, zvýšený příjem fosfátu, alkohol, některá další vnitřní onemocnění jater, ledvin aj. Léčba osteoporózy je komplexní (hormonální, Fosamax, substituce minerálů a vitaminů aj.).

Další informace naleznete na stránce Léčba bolesti