Jdi na obsah Jdi na menu
 


Epidurolýza

Co je to epiduroskopie?

Epiduroskopie nebo spinální endoskopie je minimálně invazivní zákrok určený k diagnostice a léčbě akutní a chronické bolesti zad.

Jak se zákrok provádí?

Flexibilní mikroskopická sonda s optickým vláknem se zavede do epidurálního prostoru a tímto způsobem můžeme vidět, vyšetřit a léčit anatomické struktury, tkáně a nervy uvnitř epidurálního prostoru. 

Zákrok se provádí při lokální anestezii a s mírnou sedací při maximálně jednodenní hospitalizaci.

Po aplikaci lokální anestezie se křížovou kostí zavede endoskop s optickým vláknem do epidurálního prostoru a pomalu se posouvá, zatímco se lékař snaží určit diagnózu a na základě rozhovoru s pacientem je schopen najít zanícenou oblast a poté uvolnit nervové kořeny ze zanícené tkáně, což je příčina bolesti. Kromě toho lékař rovněž může dané nervové kořeny ošetřit proti zánětu.

Po dokončení zákroku, což normálně trvá asi 30 minut, je pacient převezen zpět na oddělení, kde stráví 4 hodiny na lůžku. 

Je nezbytné po operaci odpočívat?

Jakmile je zákrok ukončen, což normálně trvá asi 30 minut, je pacient převezen zpět na oddělení, kde stráví na lůžku přibližně další 4 hodiny. Následující den může pacient s určitou opatrností provádět veškeré činnosti každodenního života. Po dalších pět let by měl pacient dodržovat antibiotickou nebo protizánětlivou léčbu. 

zada_pater.jpg